Vladimir Putin spune că există „pași pozitivi” în negocierile cu Ucraina

de: Elena Avramescu
11 03. 2022

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în cursul zilei de vineri, că vede „paşi pozitivi” în negocierile cu Ucraina, după cum informează AFP. „Vă voi informa despre cum se derulează negocierile, care au loc de acum aproape în fiecare zi. Există unii paşi pozitivi”, a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu aliatul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

Vladimir Putin: Există „pași pozitivi” în negocierile cu Ucraina

Până acum, trei runde de negocieri au avut loc în Belarus după intrarea în Ucraina a zeci de mii de soldaţi ruşi, iar aceste runde au fost focalizate în special asupra creării de coridoare umanitare pentru civili.

În cursul zilei de joi, miniştrii afacerilor externe rus şi ucrainean au avut o primă întrevedere de la declanşarea ofensivei ruse, însă nu a fost anunţat niciun progres în vederea încheierii unui armistiţiu.

Se pare că preşedintele rus a insistat de mai multe ori în aceste zile asupra faptului că luptele se vor opri atunci când Kievul şi Occidentul vor accepta cererile Moscovei, în special cea privind neutralitatea şi „demilitarizarea” Ucrainei, precum şi recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Peninsulei Crimeea, anexată în 2014.

Se pare că încrederea cetățenilor ruși în președintele Vladimir Putin a crescut, potrivit unui sondaj realizat de centrul Vțiom și citat de genția Interfax. Conform sondajului realizat în perioada 28 februarie – 6 martie, încrederea în Putin a ajuns la 74,6%, cu 4,2 puncte mai mult decât în săptămâna precedentă. De menționat că invazia Ucrainei a început la 24 februarie.

Mai mult, și încrederea în activitatea guvernului Rusiei a crescut cu 3,9 puncte, potrivit sondajului citat. Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1.600 de persoane. Vțiom este un institut sociologic de stat, ale cărui rezultate sunt citate frecvent în presa internațională.

Forțele terestre ruse se regrupează, vestul Ucrainei fiind atacat pentru prima dată

Între timp, forțele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete vineri dimineața asupra unei game largi de ținte din întreaga Ucraine, provocând pagube substanțiale în și în jurul orașului central Dnipro și atacând, de asemenea, aeroporturile din vestul îndepărtat al țării, care fuseseră anterior ferite de conflict.

Au fost pagube substanțiale aeroportul de la Luțk, în nord-vestul Ucrainei, la aproximativ 70 de mile de granița cu Polonia. Guvernatorul regiunii Volyn a declarat că patru rachete au fost trase de la un bombardier rus și două persoane au fost ucise. Pene de fum s-au ridicat și de pe aerodromul militar de la Ivano-Frankivsk, vestul Ucrainei, care a fost lovit de rachete.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că „arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune au atacat infrastructura militară a Ucrainei. Aerodromurile militare din Lutsk și Ivano-Frankovsk au fost scoase din acțiune”.

Mai aproape de Kiev, luptele s-au intensificat în nord-estul și estul capitalei, după ce ucrainenii au interceptat și atacat cu succes o coloană de tancuri rusești care avansa joi. Acel front este încă foarte activ. Un atac aerian s-a petrecut peste noapte și în districtul Brovary, chiar la est de Kiev, nu a provocat victime, potrivit autorităților de la Kiev.

Coloana rusă care a stat aproape două săptămâni în afara Kievului s-a dispersat acum, potrivit imaginilor din satelit Maxar de joi, iar forțele par să se regrupeze.

„Tactica Ucrainei de a viza liniile de aprovizionare a funcționat bine în special în primele 5-10 zile de război. Acest lucru s-a datorat parțial tacticii ucrainene și parțial a modului în care opera Rusia. În timpul primelor două zile de război, forțele ruse par să fi acordat prioritate grăbirii înainte pentru a-și asigura rapid obiectivele. Aceasta înseamnă că nu au avansat ca o linie de front coerentă care să asigure teritoriul pe măsură ce merg.

Acest lucru a permis efectiv forțelor ucrainene să se strecoare în spatele unităților mecanizate avansate ale Rusiei și să atace coloanele de logistică care călătoresc pe drumuri nesecurizate din spate. Nu este clar cât de eficientă va fi această tactică pe măsură ce Rusia începe să-și reorienteze forțele pentru un război mai lung după eșecul lor de a asigura o victorie rapidă”, a spus Thomas Bullock, analist senior la Janes.